Salisbury Road, Cressington Park

Client Testimonial

We used Cass Associates for a large project on our homes, transforming the back of our house in to what is now our main family area. Richard an Andrew were our contacts, always polite, well mannered and professional. We were presented with ideas of how the finished project could look and they worked together with our own ideas and requests to produce what is a stunning piece of architecture. Richard and Andrew made sure everything was on track and although we had a wonderful team of builders, any awkward conversations that may have been necessary they dealt with discreetly and ensured everything was as it should be. I was pregnant when the project began and had to live through quite an upheaval with a new born, 15 month old and 6 year old. I can honestly say I’d have struggled to get through that period had these wonderful men not been involved! Thank you so much for our beautiful home.”

Rebecca Drakeley

Salisbury Road, Cressington Park

This property lies within the Cressington Park Conservation Area, origially laid out in the mid-nineteenth century as a private residential park and still consisting mainly of substantial villas set in large plots.

In common with many properties of that period, the kitchen and ancillary areas at the rear of the house were very small and there was little connectivity with the large rear garden.

Our client required an internal reorganisation of the ground floor that would provide a modern and informal family/dining/kitchen area and also wished to improve visual and physical engagement with the garden.

By removing a large section of the rear wall of the house and clearing away some earlier lightweight extensions, a new single storey extension provide a single large, family space. A wide granite patio further extends the family space into the garden.

The form of the extension is distinctive, simple and uncluttered, to complement the disciplined and robust character of the main house, and yet contemporary in its design and choice of materials.

Weathering bronzed copper was selected for the cladding, which sits comfortably with the red and brown brick of the main house. The projecting and tapering from the cladding provides solar shading without compromising the extensive glazing, including full-width frameless bi-fold doors, which optimises daylight and views into the garden.

Vertical glazing and a linear roof window serve to define the junction between the extension and the existing building and allow deeper penetration of natural light and ventilation into the living area.

Services Provided: Architecture, Planning, Landscape Architecture