Worley Field, Tattenhall

Worley Field

Lying within the Bolesworth Estate and the Tattenhall Conservation Area, this small and severely dilapidated house had been substantially rebuilt during its 450-year lifetime, however still retained an inglenook fireplace, smoke hood and parts  of the original 17th Century timber frame, establishing its status as a ‘’non-designated heritage asset’’.

Our client required considerably more space than the existing cottage could provide. Complex negotiations with the local authority and conservation officer, including providing a heritage statement and detailed ‘enabling development’ evidence, were undertaken to overcome initial objections and successfully achieve planning and conservation consent for an extension several times greater than would normally have been permissible.

Based on studies of the local vernacular and historical research into the evolution of the property on the site, the main extension was designed in a linear manner to retain the original form and proportion of the cottage, with an additional small outrigger, to provide an entrance and circulation core, echoing an earlier extension demolished in the 19th Century.

The house was refaced entirely in reclaimed brick from a local source, using a traditional bond and tapered flat-arch window heads, the break between the older and newly extended portions signalled externally by a full-height glazed break in the elevations. Reclaimed slate, natural sandstone cills and green oak cladding completed the design.

Internally, the original rooms containing refurbished oak beams and the inglenook fireplace were retained as smaller, more intimate, spaces; the new areas in the extension are more open and contemporary, with large areas of glazing capturing the views and sunlight from the east and south. The whole design is unified by the use of exposed oak roof trusses throughout the house, new ones supplementing the originals, and a restrained palette of European oak joinery and floors and antique white paintwork to walls and ceilings.

Externally, a long south-facing terrace and pool complement the linearity of the house whilst also defining the domestic curtilage, with the rest of the grounds sown with meadow grass, extending right up to the glazed gable end, to provide a naturalistic and dramatic setting.

Services provided: Architecture, Planning, Landscape Architecture.

• Complex planning negotiations to achieve an extension significantly above the statutory norm
• Building Regulations consent
• Detailed reconstruction and conservation works
• Extensive use of reclaimed materials
• Comprehensive landscape and water-body design and planting specification
• Underfloor heating and high-tech audio visual installation
• Appointed for full service, from conceptual design to completion on site.